Meny Lukk

Æsops fabler

Æsop (Esop og Aesop) gresk fabeldikter som døde på Samos 564 fvt. er knyttet til ei folkebok som på norsk heter Æsops fabler. Æsop var frygisk slave som ble kjøpt av en vismann og levde fra 620 til sin død på Samos. Fabelsamlingen ble utgitt av Demetrios fra Faleron på 300-tallet før vår tidsregning.
Tekstene ble bevart og senere omdiktet på vers av Babrios og Phaedrus med over 300 fabler.
De korte, poengterte fablene handler ofte om dyr med menneskelige egenskaper, om folk, planter og naturkrefter, og representerer folkelig vidd og livsvisdom. Fablene er underholdende og oppdragende og har derfor blitt benyttet som moralske lærestykker i barneoppdragelsen.

Korte og oppdragende historier

Æsops fabler er altså 2500 år gamle moralfortellinger som lærer bort enkle sannheter om livet.
Hvert dyr har sin historie å fortelle. Fortellingene er like gamle som Olympiske leker er.
De leses fortsatt av mange over hele verden.  
Æsop var en klok mann som hadde lært mye om menneskelivet. Han var hjelpsom og reiste rundt omkring og møtte mange forskjellige mennesker.
Han var opptatt av urettferdighet, noe han ikke kritiserte direkte. I stedet fortalte han fabler der handlingen var så enkel at den umiddelbart førte tanken over på menneskelige forhold. Alle kunne forstå poenget og hva han siktet til.
Men makthaverne opplevde Æsop som en trussel. Han ble dømt til døden og til straff dyttet utfor et fjell i en by som het Delfi.
Æsop sa:

Dere straffer meg fordi jeg sier sannheten

Like etter at Æsop var død, brøt det ut pest i Delfi. Folk trodde det var straff for at Æsop var blitt myrdet av makthaverne.
Gjennom muntlige fortellinger, fra slekt til slekt, fra land til land, ble fortellingene fortalt videre.
Barn opplever kanskje historiene som rare eventyr i første omgang, men livsvisdommen i dem vil dukke opp igjen når man minst aner.
Respekt for andre, å kunne leve godt sammen, forteller fablene til Æsop oss mye om.

Noen utvalgte fabler: