Meny Lukk

Aldri mer 22. juli – nettsted

Når en mann kan forårsake så mye ondt, tenk hvor mye kjærlighet vi kan skape sammen.

22. juli 2011 skrev Helle Gannestad, som da var AUF-medlem disse ord på Facebook. Antirasistisk Senter likte sitatet så godt at de startet et samarbeid med Helle Gannestad. Resultatet ble aldrimer22juli.no et nettsted for alle klassetrinn og folk flest!

Antirasistisk Senter fikk produsert armbånd med det opprinnelige sitatet på den ene siden, og engelsk oversettelse på den andre. Overskuddet ønsket Antirasistisk Senter å bruke til noe skolerettet, så de utviklet fra 2014 en nettside til skolebruk.
Ideologien bak terroren måtte belyses, derfor ble nettstedet aldrimer22juli.no utviklet.

Aldrimer22juli.no for alle klassetrinn og folk flest

I 2016 ble versjonen for videregående skole publisert, så fulgte versjon for ungdomstrinnet og i 2017 for barnetrinnene. I april i år var det offisiell lansering av nettstedet aldrimer22juli.no.
– Vi mener det ikke er nok fokus på antirasisme i dagens lærebøker. Det er heller ikke nok om 22. juli og ideologien bak. Vi vet også at noen lærere synes det er vanskelig å undervise om vanskelige temaer som 22. juli, sier Vivian Brattsti Sørensen, seniorrådgiver i Antirasistisk Senter og ansvarlig for nettstedet.
Hovedoppgaven til aldrimer22juli.no er å bidra til at noe lignende som skjedde på Utøya aldri skal skje igjen. Det kan kunnskaper og holdninger gjøre noe med. I tillegg ønsker Antirasistisk Senter å bidra med etterrettelig informasjon om vanskelige temaer og oppgaver til refleksjon og fordypning.

Utviklingen går i feil retning

– Terskelen for hva man kan tillate seg å si har blitt adskillig lavere. Det betyr at den rasismen man møter i det offentlige rom har blitt vesentlig verre. Den politiske utviklingen i verden gir ingen grunn til å tro at det skal bli bedre med det første. Det er også verdt å merke seg at selv om folk flest har blitt vennligere innstilt overfor folk med minoritetsbakgrunn ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) og undersøkelse fra Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret), er folk flest også blitt mer skeptiske til muslimer, forklarer Vivian Brattsti Sørensen og fortsetter:
– Så mye som 47 prosent mener at muslimene kan skylde seg selv for dette (ifølge HL-senteret). Når det gjelder jobb har Universitas publisert en sak om at arbeidsledigheten blant innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn er vesentlig høyere enn i den øvrige befolkningen, rundt 25 prosent. Dette stemmer med en undersøkelse vi utførte for noen år tilbake. Forskjellen er at dette nå også gjelder folk med høy utdanning.

Ervin Kohn om novemberpogromene i Aftenposten

Det er nå 80 år siden natten da folk i Tyskland og Østerrike gikk løs på sine jødiske naboer. Ydmyket dem, banket dem opp og drepte hundrevis, skriver Ervin Kohn.  Aftenposten  arkivfoto: NTB Scanpix

Antirasistisk Senter følger nøye med på utviklingen og kan rapportere om at det i enkelte land i Europa foregår en heksejakt på folk med rombakgrunn. En jakt som kan minne om hvordan jødene ble behandlet på 30-tallet i Europa.
Ervin Kohn, leder for det mosaiske trossamfunn i Oslo og 2. nestleder ved Antirasistisk Senter har i en artikkel i Aftenposten om novemberpogromene skrevet om hvordan behandling av jøder kan sammenlignes med bruk av kanarifugler i gruvene.

Dystre utsikter Antirasistisk Senter vil motarbeide

Antisemittismen er voksende, det samme er de høyreekstreme organisasjonene som den nordiske motstandsbevegelsen og det bør alarmere oss. Men det er ikke nødvendigvis jødene det kommer til å gå hardest utover denne gangen, forhåpentligvis har vi lært noe av historien. Uansett er vi nødt til å passe på, før vi vet ordet av det er det for sent å snu, advarer Vivian Brattsti Sørensen.
aldrimer22juli.no er et verktøy for elever og lærere, og dekker mange områder innenfor gjeldende læreplaner, med artikler tilpasset alle klassetrinn. aldrimer22juli.no er også ment som en kunnskapsbase for folk flest. Sidene oppdateres for å tilpasses de nye læreplanene som blir vedtatt våren 2019.
Nettstedet har hatt støtte fra Udir siden opprettelsen. Dette ble i 2018 gjort om til prosjektstøtte.

Anbefalt lenker:
aldrimer22juli.no
Antirasistisk Senter
Novemberpogromene – frilanseren.no
De reagerte ikke i 1938. Reagerer vi i 2018? | Ervin Kohn
Lærerrommet.no