Meny Lukk

Atlas titanen

Atlas var sønn av titanen Iapetos. Han hadde vært konge i Vesten.
Til straff for at han hadde tatt del i titanenes kamp mot gudene, måtte Atlas bære himmelhvelvingen på sitt hode og sine opprakte hender og Persevs gjorde ham til stein ved hjelp av Medusahodet.

Titanen Atlas (Titan) fra Incredible Hercules vol. 1. Marvel Comics


I gresk mytologi hadde Atlas oppholdssted langt vest, noe som ga navnet til fjellkjeden Atlas og geografiske kartbøker som vi rett og slett kaller atlas. 
Atlas er far til Kalypso og Pleiadene. Han tillegges stor styrke. (Atlas betyr «den som holder ut»)
Etter at han hadde deltatt i titanenes kamp mot gudene straffet Zevs ham ved å la ham bære himmelhvelvingen på sine skuldre. I motsetning til brødrene Prometeus og Epimeteus, kjempet Atlas på Kronos’ side mot Zevs. Brødrene veide fordeler og ulemper og forrådte de andre titanene ved å gå inn i en allianse med de olympiske gudene.
Da titanene ble beseiret ble mange av dem holdt til fanger i Tartaros, en del av underverden. Zevs fordømte Atlas til å stå på den vestlige delen av verden (Gaia) og holde oppe himmelen (Uranos) på sine skuldre og således forhindre at de to gjenopptok deres opprinnelige omfavnelse. Hesperidene og Atlantis var Atlas sine døtre.  

Herakles (Herkules i rom. myt.) kom til Atlas da han skulle hente hesperidenes epler, og bar et øyeblikk himmelen for ham. 

En vanlig fortolkning i dag er at Atlas ble tvunget til å holde jorden på sine skuldre, men klassisk kunst viser at Atlas holder himmelhvelvingen eller himmelsfæren, ikke jordkloden.