Meny Lukk

Snu hver stein – finn gullskatten

Slaget ved Salamis ble utkjempet mellom grekere og persere i september 480 fvt. i stredet mellom det greske fastlandet og den lille øya Salamis i Saroniabukta ved Pireus nær Athen.


Perserne tapte mot grekerne ved Salamis
Maleri av : Wilhelm von Kaulbach

Grekerne var underlegne i antall, men den athenske hærføreren Themistokles ildnet sine menn til å gå i kamp mot den persiske flåten igjen, i håp om at en seier ville forhindre angrep på Peloponnes.
Den persiske kongen Xerxes ville også seire i det avgjørende slaget.
I de trange forholdene i Saroniabukta ble det store antallet persiske skip til et problem da skipene strevde med å manøvre seg fram. Det ble til en uorganisert framrykking. Grekerne grep anledningen, dannet en sterk forsvarslinje og vant en avgjørende seier.

Gresk falanks av tunge infanterister (hoplitter), bevæpnet med spyd eller sarissa og skjold.

Perserkongen Xerxes trakk seg tilbake til Asia med det meste av hæren og overlot til sin feltherre Mardonios å fortsette erobringen av Hellas. Innen ett år var Mardonios’ hær beseiret i slaget ved Plataiai, det siste slaget i perserkrigene sør i Hellas og de gikk på enda et nederlag i slaget ved Mykale.
Da oppstod det et rykte at Mardonios skulle hadde forlatt en enorm skatt begravet i grunnen nær teltet sitt ved Plataiai. 
Polykrates fra Theben kjøpte derfor opp området hvor Maradonis hadde sin forlegning.

Han lette etter skatten lenge og grundig. Men han fant den ikke. Derfor konsulterte han oraklet i Delfi, om hvordan han kunne finne skatten. Apollons orakel Pythia svarte i disse ordene:

omnem movere lapidem

snu hver stein

Så snart han hadde gjort dette, fant han gullskatten.