Meny Lukk

Gunnlaug Ormstunge

Sagaen om islendingen Gunnlaug Illugesson Ormstunge (981 – 1008) var viktig for oss som vokste opp på Levanger på 60-70-tallet. Vi fikk høre at han var begravet der, og at noen hadde funnet en hodeskalle med kuttskade som kunne tyde på at det var Gunnlaugs levninger som var funnet. Det med levningene er aldri bekreftet, men selve sagaen; den er en av de vakreste kjærlighetshistoriene jeg kjenner til.

Gunnlaug og vakre Helga. Illustrasjon av Charles Fairfax Murray

Sagaen starter på Island. Den rike bonden Torstein har en sterk drøm om en svane, ørner og en falk.  Bergfinn hjelper han å tyde drømmen, som betød at han snart skulle få ei fager datter som menn ville dø for i kamp. Torstein ber derfor kona si, Jofrid om  å sette barnet ut i skogen. Jofrid sender heller barnet til en gård i nærheten uten at Torstein vet det. Da han seks år senere finner ut dette bærer han ikke nag når han ser hvor vakker jenta Helga er.

Gunnlaug tar avskjed med Helga. Illustrasjon av Charles Fairfax Murray

Helga blir god venn med jevngamle Gunnlaug Ormstunge i oppveksten. Da Gunnlaug var 18 år ber Torstein om å få Helga til sin kone. Torstein liker ikke Gunnlaugs planer om å reise utenlands. Gunnlaugs far Illuge hadde gitt han lov til å reise. Torstein liker heller ikke Gunnlaugs hissige temperament. Nølende lover han bort Helga, men kun dersom Gunnlaug kommer tilbake etter tre år som en mann med godt lynne.

Islendingene var gode sjøfolk og navigatører. Fra Steingunn Sigurdardottir 1992
Gunnlaug Ormtunges reiser

Gunnlaug drar da fra Island og ut på reise til konger og mektige ætter, som Olav Svenske i Sverige og kong Adalsråd i England. Han reiser til Norge først.
I Sverige møter Gunnlaug på skalden Ravn Ånundsson som han  vanærer i et dikt. Ravn sverger hevn, derfor drar Ravn tilbake til Island for å gjøre krav på Helga. Gunnlaug blir forsinket av kong Adalsråd i England på grunn av danenes krigstrussel og bryter dermed avtalen om retur etter tre år. Han rekker akkurat å returnere til Island før rivalen får Helga til kone. Det var faktisk på bryllupskvelden Gunnlaug kom hjem. Så Helga var da lovlig gift med Ravn.

Dinganeset i Skalstuvatnet kan være valplassen for den dramatiske holmgangen mellom Helga den fagres rivaler,
de islandske rivalene Gunnlaug Ormstunge og Skalde-Ravn i år 1008.

På Island var holmgang nylig blitt forbudt så de må reise til Norge for å gå holmgang i Verdal (Slaget på Stiklestad ca. 20 år senere fant også sted der) i Trøndelag. Mot slutten av kampen kappet Gunnlaug den ene foten av Ravn med et veldig slag med sverdet Adalsrådnaut. Sverdet var forøvrig et et særdeles gildt våpen, som han hadde fått av den engelske kongen. Ravn måtte støtte seg til en trestubbe for å kunne fortsette kampen. Gunnlaug ville ikke slåss lenger, siden motstanderen var lemlestet. Ravn mente han kunne fortsette bare han fikk litt vann å drikke og sa:

Det er så, at jeg er ille medfaren; men enda kunne jeg vel holde ut en stund, fikk jeg litt å drikke.

Gunnlaug sa da:

Svik meg ikke da, om jeg gir deg vann i hjelmen min.

Ravn lovet at han ikke skulle gjøre. Da Gunnlaug rakte ham hjelmen med vann, hogg Ravn til ham i hodet med sverdet, så han fikk et gapende sår. Da sa Gunnlaug:

Nå svek du meg stygt og æreløst fòr du fram mot meg som trodde deg.

Ravn svarte:

Det er sant som du sier, men jeg kunne ikke annet – jeg unte deg ikke Helga den fagres favntak.

Så sloss de videre, og det endte med at Ravn ble drept. Da kom følgemennene fra jarlen frem og bandt om såret Gunnlaug hadde i hodet. De som var døde ble lagt i jord (det hadde vært flere holmganger den dagen) der, og Gunnlaug ble satt på hesten sin og de fikk ham helt ned til Levanger. Der lå han i tre døgn og fikk full tjeneste av presten.

Helga giftes bort til en ny mann, Torkjell, men hun dør senere av sykdom liggende med hodet i fanget på sin ektemann, med  øynene hvilende på kappen hun engang fikk av Gunnlaug.

I en holmgang våren 1008 øverst i Verdalen møtte Gunnlaug sin rival Ravn (Hrafn), som var gift med Gunnlaugs ungdomskjæreste Helga den fagre. Plassen antas å være Dinganeset i Skalsvatnet.
Holmgang på Island ca. år 1000 slik kunstneren Johannes Flintoe (1787- 1870) forestiller seg at kampen gikk for seg. Gunnlaug og Ravn måtte reise til Norge for å kjempe på grunn av at holmgang var blitt forbudt på Island.
Gunnlaug Ormstunge står foran Eirik Håkonsson på Lade.
Andreas Bloch (1898)

Les om norrøne æser og åsynjer her.
Les mer om islandske ættesagaer hos NDLA. Da vil du:

  • få kjennskap til islandske ættesagaer
  • få lest sagaen om Gunnlaug Ormstunge
  • kjenne igjen typiske trekk ved sagalitteraturen i det du ha lest
  • få øvd på å dramatisere eller filmatisere en scene fra en ættesaga
  • kunne se sammenhenger mellom verdisynet i ættesagaene og verdisynet i tekster fra vår egen tid
  • få øvd på å skrive korte, strukturerte tekster