Meny Lukk

Hannibal – hærføreren


Enten finner vi en vei, eller så bygger vi en

Allerede ved starten av den andre punerkrigen (218-202 f.Kr.) viste Hannibal, hærføreren fra Karthago (Tunisia), seg som en av tidens største taktiske genier. Han klarte alltid å finne en ny og uventet vei for å angripe fienden. Det hadde vist seg å være umulig å beseire Roma sjøveien. Derfor overrasket han romerne ved å føre hæren med 75 000 fotsoldater og 9 000 ryttere og kampelefanter over Alpene. 
Hannibal klarte å komme seg over fjellkjeden til tross for vanskelig klima og terreng, geriljaangrep fra de innfødte og det faktum at han måtte kommandere en styrke med flere språk og nasjonaliteter. Turen over Alpene kostet imidlertid ganske mye for Hannibal. Totalt mistet han halve besetningen på 46 000 mann, og han hadde bare noen få elefanter igjen da han kom frem til Italia.

Hannibals hemmelige våpen var blant annet 37 krigselefanter

Hannibal okkuperte store deler av vår tids Italia i de neste 15 år, og romerne måtte lære å tenke like taktisk som ham for å kunne mønstre et motangrep som var tilstrekkelig effektivt til å tvinge Hannibals hær ut av landet.

På graven hans skal det ha stått:


Utakknemlige fedreland – ikke engang mine knokler har du.