Meny Lukk

Månen – lunefull

Jødisk tradisjon
Den jødiske kalenderen reflekterer det nære samspillet med månens syklus. Deres kalender er nært tilknyttet det Israelske jordbrukssamfunnet og regulerer tid for såing og innhøsting. En jødisk måned tilsvarende én månesyklus. Alle jødiske måneder begynner ved nymåne. Fordi måneåret er lenger enn den tiden det tar jorda å gå rundt sola har jødene egne regler for å regulere månekalenderen i forhold til solåret.
De gamle hebreere var både astronomer og astrologer og kjente til måneknutenes 19-årige syklus. 
Jødenes kalender er slik at det i løpet av en slik 19-års-periode sju ganger tilføyes én skuddmåned i måneden før jødisk påske. Slik har det seg at jødisk påske alltid feires ved fullmånen etter vårjevndøgn på 15. i måneden (Nissan) og befinner seg alltid i stjernetegnet Væren. Jødenes kalender er således både koblet til månens og solens rytmer i motsetning til både den Islamske kalender som bare følger månen, og den Gregorianske kalender som bare følger solåret.

Kabbalah er ingen tro hevdes det, det er et verktøy.

Kabbalistene forklarer at det er forholdet mellom solen og månen som gjør det mulig for oss å tappe av de kosmiske kreftene, derfor er nymånen og fullmånen særlig viktige dager. De fleste av jødenes høytider og festdager feires ved nymåne eller fullmåne slik det også gjøres i mange andre religiøse tradisjoner. Nymånedagen – Rosh Chodesh er ifølge jødisk tradisjon en kvinnefestdag. Dette var en dag kvinner skulle ta fri fra daglig arbeid og vie seg til fest og fellesskap. Opprinnelsen til dette er sannsynligvis at kvinner som levde sammen i nomade- og jordbrukssamfunn menstruerte samtidig ved nymåne. Det å møtes for å feire nymånen er en skikk som moderne jødiske kvinner verden over har begynt å gjenoppta for å utforske jødedom fra et feminint perspektiv. Mange jødiske feminister føler en sterk trang til å understreke viktigheten av en tilknytning til jorda og jordas behov. Å koble seg til månens syklus gjennom månefeiringene er en måte å åpne spirituelt for feminine verdiers nødvendighet.
Å gi hverandre et bevis på at et tre er plantet i Israel, har de siste hundre årene vært en gaveskikk blant jøder. Trær er den beste måten å trekke grunnvannspeilet opp i ørkenområder. Ved fullmåne i februar feirer jødene trærnes nyttår. Dette er den tiden av året (i Israel) da sevjen på ny stiger opp i trærne. Denne dagen er fokuseringen lagt på alle tingenes sammenheng i naturen. Trærne er også et meget levende symbol på menneskets ånd i jødedommen. Derfor hevder kabbalistene at trærnes nyttår er en meget viktig feiring, der alt levende i skaperverket er i balanse. I Israel går alle skolebarn ut og planter trær, eller blomster denne dagen.

Hvorfor har islam en halvmåne som symbol?

Moske og halvmåne i ett

Man ser ofte en halvmåne på flagg og på kupler på moskeer i den muslimske verden. Månens faser er også grunnlaget for den islamske månekalenderen.
Da de osmanske tyrkerne erobret Konstantinopel i 1453 overtok de byens gamle symbol, halvmånen. De satte den på sitt flagg og på moskeer, og siden har halvmånen spredd seg til flagg i andre muslimske land. Hilal betyr nymåne på arabisk, og varsler begynnelsen på den hellige måneden Ramadan.

Måne og astrologi
Astrologi klassifiseres som haram (Haram betyr forbudt), ifølge Profeten Abu Hurairah (Arabisk: أبو هرير). Han sier at om man søker viten fra en hvilken som helst form for astrologi, har man søkt viten om magi. Jo mer han øker sin viten om dette, jo mer øker man sin synd.

Gresk mytologi
Hekate forbindes med månens tre faser (nymåne, halvmåne og fullmåne), ettersom hun har tre ansikter. Hekate er gudinne i gresk mytolog, og hun er en uhyggelig gudinne med slanger i håret som hjemsøker øde steder om natten. Hun er også gudinne for korsveier, hekseri og trolldom.
Hekate er månegudinne. Det er også gudinnen Artemis, men Hekates titanske opphav gir henne en langt dystrere framtoning enn jaktens gudinne. Hekate beskrives av og til som en skrekkfigur med tre hoder; et hundehode, et ormehode og et hestehode og hun tjenes av to spøkelseshunder. Ved nymåne hjemsøker hun veikryss der tre veier møtes, og hvert hode er da vendt i hver sin retning. I romersk mytologi kalles «Hekate» Trivia, «de tre veienes gudinne».

Mange er soleklare i sin dom – fullmånen påvirker dem. Noen hevder de blir nedstemte, noen andre rastløse, søvnløse, yre, eller oppspilte og noen merker ingen verdens ting.