Meny Lukk

Sisyfosarbeid

Sisyfos var en thessalisk prins, som da han be konge grunnla Efyra, senere kjent som Korint. Men det var ikke det Sisyfos skulle bli kjent for.

Ifølge gresk mytologi ble Sisyfos dømt til i evig tid å flytte en stein opp et fjell, men han skulle miste taket hver gang han nådde toppen. Et menings- og resultatløst arbeid – sisyfosarbeid.

Tegnet av Reiner Schwalme 1. november 2010

Som konge var Sisyfos, både en helt og et skrekkeksempel i gresk mytologi. Han var sønn av Aiolos og Enarete og gift med Merope, som han fikk en sønn med, den senere korinterkongen Glaukos. Det er kilder som hevder at han var far til Odyssevs.

Som konge oppmuntret han til skipsfart og handel, og karret til seg mest mulig rikdom, også ved å drepe tilreisende. Homer og senere diktere kaller ham en av verdens slueste menn. Da dødsguden kom for å hente ham lenket Sisyfos han fast slik at verken han eller noen andre trengte å dø. Det endte med at Ares måtte komme og befri guden, mens Sisyfos ble sendt til dødsriket.

Sisyfos hadde flere kort i ermet. Han hadde avtalt med sin kone at hun ikke skulle ofre noe for ham, slik man pleide å gjøre før de døde. Han klaget da til Hades over at kona ikke utførte pliktene sine, og  fikk derfor lov til å dra tilbake til jorden og snakke med henne. Så snart han var fri, nektet han å dra tilbake til dødsriket. Hermes måtte til slutt ta ham til dødsriket med makt.

Straffen

Synderegistret til Sisyfos var stort og grovt. Han hadde såret Salmoneus, røpet Zevs’ hemmelighet, røvet og myrdet samvittighetsløst, øvet vold og gitt falske løfter til herskeren og herskerinnen av dødsriket.
Som straff for alle ugjerningene og at han hadde røpet gudenes hemmeligheter, måtte Sisyfos rulle en stor stein opp på et fjell. Men hver gang han var nær ved å lykkes mistet han grepet, steinen rullet ned og han måtte begynne om igjen. Dette skulle han måtte gjenta til evig tid.

Prins og konge

 Da faren døde, røvet Sisyfos’ bror Salmoneus til seg den thessaliske tronen som Sisyfos var den rettmessige arvingen til. Han gikk til oraklet i Delfi og bad om råd.

Sett barn på din niese, det vil hevne deg!

Sett barn på din niese, det vil hevne deg! var rådet oraklet ga Sisyfos.

Var rådet fra oraklet. Dermed forførte Sisyfos brorens datter Tyro og fikk to barn med henne. Da hun oppdaget at motivet ikke var kjærlighet, men hevntanker, tok hun livet av barna deres. Sisyfos satte da ut ryktet om at Tyros egen far Salmoneus var hennes barns far, og at det var årsaken til det at Tyro drepte sine egne barn. Han anklaget så sin bror offentlig for incest og mord og fikk ham på disse falske premissene utvist fra riket.
På denne urettmessige måten fikk han tronen han rettmessig skulle ha.
Som konge gjorde han seg bemerket ved å bringe korintisk sjøfart og handel fremover. Men av sine samtidige ble han kalt det slueste mennesket på jorden.